dissabte, 10 de gener del 2009

Vertígen: Recordem a Dix-Hallpicke i Epley


Sempre he procurat augmentar el meu coneixement en el diagnostic i tractament d’aquelles afeccions freqüents en les que la Universitat, el MIR o altres formacions reglades no ensenyen prou. El vertigen es el paradigma.
Aquest simptoma es d’aparició freqüent en la consulta del metge general.
Per el pacient, es una sensació que el desconcerta, que li sembla greu i en la que no sap a quin especialista demanar visita. En aquest cas de poc li serveix que l’Entitat d’Asegurança Lliure li permeti la lliure elecció d’especialista, i acostuma venir a la nostra consulta de medicina general.
Per això aquest símptoma es freqüent en la consulta del metge general.
Dit aixó, no em va sorprendre que en un article titulat "maneras de curar" (Es - suplement de La Vanguardia- 27-12-2008); el periodista escollís el vertígen, junt amb la hernia discal i la grip, com les tres afeccions on assenyalar els diferents tractaments segons les diferents medicines: alopatia, naturopatia, homeopatia i acupuntura.
No comentarè sobre els diferents tractaments de les tècniques que no conec. Voldria nomes assenyalar l’absencia en l’article, de les maniobres de Dix-Hallpike i Epley entre l’arsenal curatiu que disposem. L’autor nomes citava als antihistaminics com Torecan o Serc, els sedants com diacepam o els antihemetics com Primperan.
La medicina que fem i estimem no es nomes una prescripció medicamentosa. L’art cientific que dispensem ens porta a coneixer les bases reals del simptoma – i donar-li al pacient la tranquilitat de treure-li gravetat a la dolencia-, a poder manipular a la persona segons les bases cientifiques de la fisiopatologia – les maniobres de Hallpicke son un exemple- i també a prescriure medicacions sumament utils.


Si vols coneixer les maniobres de diagnostic de Dix-Hallpike i les de tractament postural de Epley, aquesta pagina del Dr. Juan Pedro Macaluso de Buenos Aires son molt didactiques: http://www.elrincondelamedicinainterna.blogspot.com/2008/07/vertigo-posicional-benigno.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada