dilluns, 4 de febrer del 2013

La Grip 2013

La Vanguardia, 25 de gener de 2013:

L’epidèmia de grip del 2013 s’acaba inaugurar en superar el llistó que estableixen els epidemiòlegs de 94 casos per cada 100.000 habitants. Ahir ja s’havia arribat als 159,4 i entre els nens de menys de 4 anys, als 347. Això suposa que la malaltia ha crescut un 54% en una setmana.

De moment la grip només és extensa. Els hospitals infantils no han notat un increment de nens molt afectats, encara que fa setmanes que les urgències són plenes de pacients amb altres virus respiratoris i intestinals.

Tanmateix, s’espera que les properes setmanes hi hagi un augment ràpid de la grip i una extensió que afectarà sobretot les persones grans. Com més virus circulen, més contagis. I aquesta població gran és la que pateix més els cops de la grip, que sol ser benigna però que agreuja els que tenen altres malalties.

Segons l’informe setmanal del Pidirac (pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya), el virus més freqüent és el B i, a gran distància, el tipus A, que va provocar la pandèmia del 2009. I passa el mateix a tot Espanya. “Això de moment, perquè no sabem com continuarà”, adverteix l’epidemiòleg del hospital Clínic expert en grip Antoni Trilla. “A Amèrica del Nord ha predominat, en canvi, el tipus A i ha estat una temporada curta i intensa amb problemes greus als hospitals, però ja baixa”. A Europa predomina aquestes setmanes el virus A del 2009, encara que en països mediterranis, com també a Mèxic, abunda el B.

La majoria dels casos greus per la grip que s’han atès fins ara a Catalunya –tres la setmana passada d’un total de deu– tenien almenys un factor de risc o altres malalties. Segons dades de Salut, fins a la setmana passada s’havia vacunat el 53,3% de la gent de més de 60 anys, una mica menys que l’any passat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada